Za posledné dva mesiace riešime tretie zadanie týkajúce sa exitu spoločníka z firmy...

Za posledné dva mesiace riešime tretie zadanie týkajúce sa exitu spoločníka z firmy...

Spísali sme pár praktických tipov:

1. Zdrojový kód býva to najdôležitejšie, čo firma má. Aby ste nemuseli programátorov po rokoch naháňať s perom, radšej s nimi podpíšte licenčné zmluvy.

2. Upracte si vo firme - najmä právne vzťahy. Investori nekúpia mačku vo vreci a obrátia každý kamienok. Na konci sa vám to vráti, dobré výsledky auditu zvyšujú šance na predaj.

3. O exite hovorte už na začiatku. Vo firme nie ste sami a investori svoje investície chránia. Od právnika si nechajte detailne vysvetliť ustanovenia k tag-along (právo pridať sa k predaju) a drag along (právo vynútiť si predaj).

4. Nezabudnite na daňové zaťaženie exitu. Riešte to ideálne pred prvou investíciou.

5. Najmite si špecializovaného poradcu. Slovami Šimona Šicka z Pixel Federation - nie je právnik ako právnik. Skúsený konzultant vám pomôže znížiť riziká a dozrie na to, aby sa vyjednávanie s investorom nedostalo mimo trhový štandard.

Rada na záver - vyzbrojte sa trpezlivosťou. Aj keď sa veci v startup svete dejú rýchlo, rokovania o predaji ani proces akvizície sa nestanú cez noc. Neznamená to, že investor nemá záujem ani že váš prípad je zvláštny. Jednoducho to tak niekedy býva.

#exitstrategy #startuplaw

Ostatné články

Prvá regulácia umelej inteligencie

Prvá regulácia umelej inteligencie

EÚ prichádza s prvou právnou reguláciou AI na svete (AI Act). Neregulované využívanie AI môže zasahovať nie len do bezpečnosti krajín EÚ, ale aj do ľudských práv a súkromia občanov.  Na začiatok chce Komisia priniesť definíciu AI systému. Jej presné znenie ešte nie je známe, avšak hlavným kritériom pri jej vytváraní by…

Európsky akt o kybernetickej odolnosti pre výrobky s digitálnymi prvkami

Európsky akt o kybernetickej odolnosti pre výrobky s digitálnymi prvkami

EÚ parlament a Rada dosiahli predbežnú dohodu ohľadom podoby Európskeho aktu o kybernetickej odolnosti. Tento akt rieši kybernetickú bezpečnosť výrobkov, ktoré obsahujú digitálne prvky – od softvérových produktov, smart spotrebičov cez detské monitory a hračky až po mobilné telefóny.  Nová regulácia sa bude vzťahovať na všetky produkty, ktoré sú pripojené priamo alebo…

Napíšte partnerovi
kancelárie

Klientom zvyčajne odpovedáme do 24 hodín

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.
MATHISON