Vzniká nová forma podpory pre zamestnávateľov, tzv. kurzarbeit

Vzniká nová forma podpory pre zamestnávateľov, tzv. kurzarbeit

Nový zákon o podpore v čase skrátenej práce (tzv. zákon o kurzarbeit) zavádza systém pomoci zamestnávateľom, ktorý má nadobudnúť účinnosť 1.1.2022. Tento má pomôcť zamestnávateľom nahradiť mzdu zamestnancom počas krízovej situácie, kedy zamestnávatelia nemajú dostatok financií.

Zamestnávateľ môže prostredníctvom kurzarbeit čerpať podporu len vtedy, ak nastane tzv. „čas skrátenej práce“.

Rozumieme ním čas, kedy zamestnávateľ nemôže minimálne 1/3 zamestnancov prideľovať prácu (v rozsahu aspoň 10 % pracovného času).

Zároveň platí, že zamestnávateľ nemôže prácu prideľovať pre prekážku, ktorú nemohol ovplyvniť (najmä núdzový stav, mimoriadna okolnosť, okolnosť vyššej moci).

Ak chce zamestnávateľ získať nárok na príspevok na náhradu mzdy, bude si musieť platiť nový druh poistenia - poistné na financovanie podpory v čase skrátenej práce, o ktoré sa mu zníži poistné na poistenie v nezamestnanosti.

O príspevok môže zamestnávateľ žiadať priamo úrad práce. V prípade splnenia podmienok poskytne úrad zamestnávateľovi podporu vo výške 60 % priemerného hodinového zárobku zamestnanca (za každú hodinu prekážky v práci).

Dodávame, že systém kurzarbeit je určený len pre zamestnancov pracujúcich v pracovnom pomere a profesionálnych športovcom.

Ostatné články

Prvá regulácia umelej inteligencie

Prvá regulácia umelej inteligencie

EÚ prichádza s prvou právnou reguláciou AI na svete (AI Act). Neregulované využívanie AI môže zasahovať nie len do bezpečnosti krajín EÚ, ale aj do ľudských práv a súkromia občanov.  Na začiatok chce Komisia priniesť definíciu AI systému. Jej presné znenie ešte nie je známe, avšak hlavným kritériom pri jej vytváraní by…

Európsky akt o kybernetickej odolnosti pre výrobky s digitálnymi prvkami

Európsky akt o kybernetickej odolnosti pre výrobky s digitálnymi prvkami

EÚ parlament a Rada dosiahli predbežnú dohodu ohľadom podoby Európskeho aktu o kybernetickej odolnosti. Tento akt rieši kybernetickú bezpečnosť výrobkov, ktoré obsahujú digitálne prvky – od softvérových produktov, smart spotrebičov cez detské monitory a hračky až po mobilné telefóny.  Nová regulácia sa bude vzťahovať na všetky produkty, ktoré sú pripojené priamo alebo…

Napíšte partnerovi
kancelárie

Klientom zvyčajne odpovedáme do 24 hodín

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.
MATHISON