V akom stave je nový Stavebný zákon?

V akom stave je nový Stavebný zákon?

Stavebný zákon z roku 1976 sa po viac ako 40 rokoch účinnosti dočká radikálnej zmeny. Nahradiť ho majú dva nové zákony, Zákon o územnom plánovaní a Zákon o výstavbe.

Nové predpisy majú priniesť rýchlejšie a efektívnejšie procesy, obmedziť prieťahy v stavebných konaniach a skompletizovať legislatívu v danej oblasti. Za najvýznamnejšie zmeny, ktoré majú nové právne predpisy priniesť, považujeme:

•    Prenesený výkon štátnej stavebnej správy sa má vrátiť opäť na štát, na tzv. inštitút stavebných komisárov.
•    Zjednodušenie procesov pre nové stavby - v súčasnosti každá stavba potrebuje samostatné stavebné povolenie a samostatné územné rozhodnutie, po novom by však rozhodovanie o stavbe malo prebiehať v jednom konaní.
•    Informatizácia a digitalizácia spočívajúca najmä v zavedení nových registrov, ktoré bude budovať Ministerstvo dopravy a výstavby SR v spolupráci s obcami a mestami.
•    Striktnejšia právna úprava v oblasti „čiernych“ resp. nelegálnych stavieb, pozostávajúca najmä z povinnosti stavebného úradu odstrániť čierne stavby a ukladať pokuty.
•    Profesionalizácia, kvalifikácia a zavedenie povinného preškoľovania zamestnancov úradu.

K novým návrhom zákonov však prišlo už vyše 2 700 pripomienok, čo môže priniesť ešte veľké zmeny v súčasných zneniach návrhov a proces ich schvaľovania výrazne predĺžiť.

Keďže právo nehnuteľností je jedným z pilierov našej činnosti, vývoj legislatívneho procesu budeme naďalej sledovať a informovať vás o ďalších aktualitách v tejto oblasti.
 

Ostatné články

Prvá regulácia umelej inteligencie

Prvá regulácia umelej inteligencie

EÚ prichádza s prvou právnou reguláciou AI na svete (AI Act). Neregulované využívanie AI môže zasahovať nie len do bezpečnosti krajín EÚ, ale aj do ľudských práv a súkromia občanov.  Na začiatok chce Komisia priniesť definíciu AI systému. Jej presné znenie ešte nie je známe, avšak hlavným kritériom pri jej vytváraní by…

Európsky akt o kybernetickej odolnosti pre výrobky s digitálnymi prvkami

Európsky akt o kybernetickej odolnosti pre výrobky s digitálnymi prvkami

EÚ parlament a Rada dosiahli predbežnú dohodu ohľadom podoby Európskeho aktu o kybernetickej odolnosti. Tento akt rieši kybernetickú bezpečnosť výrobkov, ktoré obsahujú digitálne prvky – od softvérových produktov, smart spotrebičov cez detské monitory a hračky až po mobilné telefóny.  Nová regulácia sa bude vzťahovať na všetky produkty, ktoré sú pripojené priamo alebo…

Napíšte partnerovi
kancelárie

Klientom zvyčajne odpovedáme do 24 hodín

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.
MATHISON