Rozhodnutie SDEÚ v spore ochranných známok PUMA vs. PUMA-System

Rozhodnutie SDEÚ v spore ochranných známok PUMA vs. PUMA-System

Súdny dvor EÚ (SDEÚ) riešil nedávno prípad týkajúci sa podobnosti ochranných známok. Nemecká spoločnosť podala prihlášku na registráciu EÚ slovnej ochrannej známky v znení „PUMA-System“. Proti zápisu tejto ochrannej známky podala námietky známa nemecká firma so športovým oblečením PUMA SE, ktorá má registrované obrazové ochranné známky PUMA.

Dodávame, že každá zo spoločností registrovala ochranné známky pre rozdielne služby a výrobky (PUMA-System najmä pre počítačový hardware a software a PUMA pre športové oblečenie a doplnky).

PUMA SE v námietkach argumentovala, že úrad do registra nezapíše ochrannú známku, ktorá je podobná so staršou ochrannou známkou, ak táto staršia známka má dobré meno v EÚ a používanie novej známky by neoprávnene ťažilo z dobrého mena staršej známky.

SDEÚ žalobu v časti zamietol a rozhodol, že používanie ochrannej známky PUMA-System síce môže ťažiť z dobrého mena PUMA, ale len pri niektorých službách a výrobkoch. Súd v rozhodnutí argumentoval, že samotná podobnosť a existencia dobrého mena ochrannej známky nevytvára vzťah medzi týmito ochrannými známkami. Obe ochranné známky pôsobia na úplne odlišné cieľové skupiny spotrebiteľov (až na určité výnimky).

Úrad preto prihlášku zamietol len v časti, v ktorej ochranné známky pôsobia na rovnaké skupiny spotrebiteľov (napr. pre výrobky ako slúchadlá alebo mobilné telefóny). Pre ostatné výrobky a služby ochrannú známku spoločnosti PUMA-System zaregistroval.

Ostatné články

Prvá regulácia umelej inteligencie

Prvá regulácia umelej inteligencie

EÚ prichádza s prvou právnou reguláciou AI na svete (AI Act). Neregulované využívanie AI môže zasahovať nie len do bezpečnosti krajín EÚ, ale aj do ľudských práv a súkromia občanov.  Na začiatok chce Komisia priniesť definíciu AI systému. Jej presné znenie ešte nie je známe, avšak hlavným kritériom pri jej vytváraní by…

Európsky akt o kybernetickej odolnosti pre výrobky s digitálnymi prvkami

Európsky akt o kybernetickej odolnosti pre výrobky s digitálnymi prvkami

EÚ parlament a Rada dosiahli predbežnú dohodu ohľadom podoby Európskeho aktu o kybernetickej odolnosti. Tento akt rieši kybernetickú bezpečnosť výrobkov, ktoré obsahujú digitálne prvky – od softvérových produktov, smart spotrebičov cez detské monitory a hračky až po mobilné telefóny.  Nová regulácia sa bude vzťahovať na všetky produkty, ktoré sú pripojené priamo alebo…

Napíšte partnerovi
kancelárie

Klientom zvyčajne odpovedáme do 24 hodín

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.
MATHISON