Novela zákonníka práce posilňuje postavenie vysielaných zamestnancov

Novela zákonníka práce posilňuje postavenie vysielaných zamestnancov

Vysielanie zamestnancov v rámci EÚ sa stalo bežným javom a prinieslo viacero sporných otázok. Nová smernica EÚ upravuje podmienky vysielania zamestnancov, čím tieto spornosti odstraňuje. Do vnútroštátneho práva SR bude transponovaná novelou Zákonníka práce, účinnou od 30. júla 2020.

Novela rozširuje okruh zákonných ustanovení vzťahujúcich sa na vysielaných zamestnancov (prichádzajúcich na územie SR), v praxi sa označujú ako tzv. „tvrdé jadro“. K pôvodnému výpočtu ustanovení pribudnú napr. podmienky upravujúce mzdové zvýhodnenie za prácu počas sviatku alebo nočnú prácu, náhradu mzdy za dovolenku, náhradu cestovných výdavkov pri pracovnej ceste a ďalšie.

Nová právna úprava rozlišuje tzv. krátkodobé a dlhodobé vysielanie zamestnancov. Krátkodobé vysielanie neprekročí 12 mesiacov a pracovné právo SR sa naň aplikuje len v rozsahu tzv. tvrdého jadra. Dlhodobým vysielaním je vysielanie na dobu dlhšiu ako 12 mesiacov, pričom na takéto vysielanie sa budú aplikovať všetky právne predpisy z oblasti pracovného práva SR s určitými výnimkami (napr. zánik pracovného pomeru, zákaz výkonu inej zárobkovej činnosti a pod.).

Po novom, pri cezhraničnom dočasnom pridelení zamestnanca k slovenskému zamestnávateľovi, je slovenský zamestnávateľ oprávnený vyslať tohto zamestnanca na výkon práce na územie iného členského štátu. Napríklad nemecká agentúra vyšle zamestnanca na územie SR a zamestnávateľ v SR ho následne pošle pracovať napr. do Francúzska. Podľa novely, slovenský zamestnávateľ o tom musí zároveň nemeckú agentúru informovať.

Ostatné články

Prvá regulácia umelej inteligencie

Prvá regulácia umelej inteligencie

EÚ prichádza s prvou právnou reguláciou AI na svete (AI Act). Neregulované využívanie AI môže zasahovať nie len do bezpečnosti krajín EÚ, ale aj do ľudských práv a súkromia občanov.  Na začiatok chce Komisia priniesť definíciu AI systému. Jej presné znenie ešte nie je známe, avšak hlavným kritériom pri jej vytváraní by…

Európsky akt o kybernetickej odolnosti pre výrobky s digitálnymi prvkami

Európsky akt o kybernetickej odolnosti pre výrobky s digitálnymi prvkami

EÚ parlament a Rada dosiahli predbežnú dohodu ohľadom podoby Európskeho aktu o kybernetickej odolnosti. Tento akt rieši kybernetickú bezpečnosť výrobkov, ktoré obsahujú digitálne prvky – od softvérových produktov, smart spotrebičov cez detské monitory a hračky až po mobilné telefóny.  Nová regulácia sa bude vzťahovať na všetky produkty, ktoré sú pripojené priamo alebo…

Napíšte partnerovi
kancelárie

Klientom zvyčajne odpovedáme do 24 hodín

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.
MATHISON