Novela obchodného zákonníka

Novela obchodného zákonníka

Novela obchodného zákonníka sa týka najmä dlho očakávanej elektronizácie obchodného registra a výmazu neaktívnych spoločností. Radu zmien čaká aj proces likvidácie firiem, ktorý sa v značnej miere sprísni. Niektoré úpravy nadobudnú účinnosť už 1.1.2020, ale najdôležitejšie zmeny, ktoré uvádzame aj nižšie, budú účinné od 1.10.2020. 

V skratke sa dá povedať, že Obchodný register čaká v roku 2020 elektronizácia. Znamená to koniec listinných podaní, či už pôjde o návrh na zápis alebo zmenu údajov v obchodnom registri, alebo výmaz obchodnej spoločnosti. Zmena prichádza najmä kvôli väčšej časovej efektivite spracovania podania v elektronickej forme. Na akékoľvek listinné návrhy súd nebude od účinnosti novely prihliadať.

Druhou podstatnou zmenou je výmaz množstva neaktívnych spoločností, resp. tých, ktorých zápis v registri stratil svoje opodstatnenie. Výmaz sa bude týkať predovšetkým spoločností, ktoré stále nepremenili výšky vkladov základného imania na menu euro, spoločností, ktoré vstúpili do likvidácie pred 1.10.2016 a nastanú pri nich účinky fikcie úpadku atď.

Ďalšou významnou novinkou je rozsiahlejšia úprava procesu likvidácie firiem. Likvidácia má po novom začínať zápisom likvidátora do obchodného registra, namiesto pôvodnej úpravy, kedy začínala až rozhodnutím súdu. Zároveň, ešte pred začatím samotnej likvidácie, musí byť do notárskej úschovy zložený preddavok na úhradu odmeny a výdavkov likvidátora. Má sa tým predísť situáciám, kedy hodnota majetku spoločnosti nebola dostatočná na úhradu týchto nákladov. Likvidátor bude povinný vyhotovovať zoznam majetku a základný zoznam pohľadávok, ktoré budú uložené v zbierke listín spoločnosti.

Pre bežnú prax prináša novela povinnosť úradne osvedčiť podpis na súhlase vlastníka nehnuteľnosti s užívaním nehnuteľnosti ako sídla spoločnosti (tento sa predkladá pri návrhu na zápis alebo zmenu sídla spoločnosti do obchodného registra).
 

Ostatné články

Prvá regulácia umelej inteligencie

Prvá regulácia umelej inteligencie

EÚ prichádza s prvou právnou reguláciou AI na svete (AI Act). Neregulované využívanie AI môže zasahovať nie len do bezpečnosti krajín EÚ, ale aj do ľudských práv a súkromia občanov.  Na začiatok chce Komisia priniesť definíciu AI systému. Jej presné znenie ešte nie je známe, avšak hlavným kritériom pri jej vytváraní by…

Európsky akt o kybernetickej odolnosti pre výrobky s digitálnymi prvkami

Európsky akt o kybernetickej odolnosti pre výrobky s digitálnymi prvkami

EÚ parlament a Rada dosiahli predbežnú dohodu ohľadom podoby Európskeho aktu o kybernetickej odolnosti. Tento akt rieši kybernetickú bezpečnosť výrobkov, ktoré obsahujú digitálne prvky – od softvérových produktov, smart spotrebičov cez detské monitory a hračky až po mobilné telefóny.  Nová regulácia sa bude vzťahovať na všetky produkty, ktoré sú pripojené priamo alebo…

Napíšte partnerovi
kancelárie

Klientom zvyčajne odpovedáme do 24 hodín

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.
MATHISON