Novela daňového poriadku

Novela daňového poriadku

S účinnosťou od 1.1.2020 novela zákona o správe daní prináša viaceré významné zmeny. 

Písomnosti predkladané daňovému úradu v cudzom jazyku viac nie je potrebné prekladať do slovenčiny, čo zníži náklady daňových subjektov. Potreba preloženia takýchto písomností však závisí od posúdenia daňového úradu. 

Novinkou je aj úprava zastupovania pred daňovým úradom. V praxi nastávala situácia, kedy daňový subjekt predložil postupne viaceré plnomocenstvá, ktoré sa rozsahom prekrývali a daňovému úradu nebolo zrejmé, podľa ktorého postupovať. Novela rieši problém jednoduchým pravidlom. Novo predložené plnomocenstvo nahrádza pôvodné v rozsahu, v akom sa prekrývajú.

Novela zavádza nový druh daňovej exekúcie, ktorým je zadržanie vodičského preukazu. Táto exekúcia sa nemôže uplatniť na tzv. profesionálnych vodičov z povolania.  

Od roku 2021 sa podstatne mení spôsob registrácie daňových subjektov na daň z príjmov a zavádza sa tzv. „automatická registrácia daňových subjektov“. Aktuálne, daňové subjekty o registráciu daňový úrad žiadajú. V zmysle novej právnej úpravy, v prípade zápisu daňového subjektu do registra právnických osôb, podnikateľov a orgánov verejnej moci, daňový úrad zaregistruje subjekt do 30 dní odo dňa zápisu do registra. Ostatné subjekty, ktoré sa do registra nezapisujú, zaregistruje správca dane do 30 dní odo dňa podania prvého daňového priznania.

Ostatné články

Prvá regulácia umelej inteligencie

Prvá regulácia umelej inteligencie

EÚ prichádza s prvou právnou reguláciou AI na svete (AI Act). Neregulované využívanie AI môže zasahovať nie len do bezpečnosti krajín EÚ, ale aj do ľudských práv a súkromia občanov.  Na začiatok chce Komisia priniesť definíciu AI systému. Jej presné znenie ešte nie je známe, avšak hlavným kritériom pri jej vytváraní by…

Európsky akt o kybernetickej odolnosti pre výrobky s digitálnymi prvkami

Európsky akt o kybernetickej odolnosti pre výrobky s digitálnymi prvkami

EÚ parlament a Rada dosiahli predbežnú dohodu ohľadom podoby Európskeho aktu o kybernetickej odolnosti. Tento akt rieši kybernetickú bezpečnosť výrobkov, ktoré obsahujú digitálne prvky – od softvérových produktov, smart spotrebičov cez detské monitory a hračky až po mobilné telefóny.  Nová regulácia sa bude vzťahovať na všetky produkty, ktoré sú pripojené priamo alebo…

Napíšte partnerovi
kancelárie

Klientom zvyčajne odpovedáme do 24 hodín

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.
MATHISON