Na Antolskej sa rozpadá očné oddelenie. Môžu si to odniesť pacienti

Na Antolskej sa rozpadá očné oddelenie. Môžu si to odniesť pacienti

BRATISLAVA. Za dva mesiace sa pacientom, ktorí sa liečia na Očnej klinike v bratislavskej Petržalke, môže stať, že budú dlhšie čakať na ošetrenie a nebude také kvalitné ako doteraz.

Pre spor o pracovné podmienky s novým prednostom kliniky Petrom Kolářom podalo výpovede osem atestovaných a dlhoročných lekárov.

Ak sa ho nepodarí vyriešiť, odídu k 1. marcu.

Na klinike podľa Univerzitnej nemocnice Bratislava pracuje 20 lekárov, nie všetci však majú atestácie. Medzi zostávajúcimi sú aj lekári, ktorí ešte nemôžu pracovať samostatne.

Hoci vedenie nemocnice aj ministerstvo zdravotníctva tvrdia, že za lekárov vo výpovednej lehote už majú náhradu, šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský nevylučuje, že ich odchod môže viesť k zhoršeniu starostlivosti.

Nebolo by to prvýkrát, keď nemocnice po odchode skúsených lekárov, napriek ubezpečeniam ich vedení, mali problém zabezpečiť kvalitnú zdravotnú starostlivosť.

Od averzie až k volaniu polície

Funkciu prednostu kliniky obsadzovali začiatkom minulého roku. Hlavnými kandidátmi boli syn niekdajšieho prednostu Martin Černák a vedúci Očnej kliniky Fakultnej nemocnice v Brne Petr Kolář.

V prvom kole konkurzu komisia neurčila poradie kandidátov.

Keď sa Černák zaujímal o zápisnicu, vedenie UNB mu údajne povedalo, že sa stratila. Potom dostal neúplnú zápisnicu. Na otázku prečo, hovorkyňa nemocnice Eva Kliská neodpovedala.

Po druhom kole sa s platnosťou od 1. februára stal prednostom kliniky Kolář. Po jeho príchode sa podľa lekárov vo výpovednej lehote značne zhoršila situácia na klinike. Oficiálne nemôžu s médiami komunikovať, zakázalo im to vedenie nemocnice.

Hoci je Kolář na klinike zamestnaný takmer na plný úväzok, v pondelky a piatky podľa lekárov nechodil do práce.

Očná klinika v Petržalke

  • Očná klinika má 20 lekárov.
  • Vedie ju prednosta z Brna Petr Kolář.
  • Osem atestovaných a dlhoročných lekárov dalo výpoveď k 1. januáru.
  • Nepáči sa im, že Kolář nechodí riadne do práce, dáva im robiť prácu sestier či sekretárok a bráni im vo vzdelávaní.
  • Ak sa lekári s UNB nedohodnú, k 1. marcu odídu.
  • Šéfa lekárskych odborov Peter Visolajský hovorí, že sa to môže prejaviť na poklese kvality zdravotnej starostlivosti.
  • V minulosti sa to stalo vo FN Nitra a v NÚSCH Bratislava.
  • UNB tento scenár odmieta, vraví, že už má za lekárov náhradu.

Takisto sa im nepáčilo, že im prideľoval prácu zdravotných sestier.

Od lekárky vo výpovedi Lucie Štúrovej, ktorá má dve atestácie, zase prednosta požadoval, aby robila aj niektoré práce sekretárky.

Jej ďalšia kolegyňa vo výpovedi Hilda Pišteková mala problém dostať sa na kongres o glaukóme, hoci sa naň špecializuje.

Vzdelávanie prednosta údajne obmedzoval aj ďalším lekárom, napríklad ich neinformoval o zaškoľovaní na optickom angiografe, na ktorom mali pracovať. Keď chceli liečiť podľa najnovších poznatkov, odmietal to, hovoria.

Všetky výhrady k prednostovi spísali lekári vlani v apríli v sťažnosti s právničkou Evou Schin Majdúchovou.

"Naši klienti sú vystavovaní neprofesionálnemu a šikanóznemu konaniu zo strany MUDr. Kolářa," píše právnička v sťažnosti.

Spor vyvrcholil 24. apríla, keď vedenie kliniky zavolalo políciu, lebo vraj dvaja lekári vo výpovedi nezákonne vnikli na sekretariát.

Lekári tvrdia, že Černák si bol z verejne dostupného počítača vytiahnuť len svoj životopis.

Prednosta: Nie je to pravda

Podobne ako lekári, ani prednosta nemôže oficiálne komunikovať s médiami. Svoje odpovede na otázky SME poslal cez hovorkyňu nemocnice Evu Kliskú.

Väčšinu výhrad lekárov označuje za klamstvo.

Všetky absencie Kolářa na klinike boli podľa Kliskej riadne zapísané a schválené.

Prednosta popiera aj to, že by lekári museli robiť prácu sestier a sekretárky.

O školení na optickom angiografe tvrdí, že sa na ňom mohli zúčastniť všetci lekári, ktorí prejavili záujem.

Na kongres o glaukóme sa vraj Pišteková prihlásila ako posledná a napriek tomu ju naň pustil.

Vedenie kliniky na lekárov volalo podľa Kliskej políciu, lebo na sekretariát vstúpil cudzí človek a mohli byť ohrozené osobné údaje.

Spor o úväzky a efektívnosť

Hoci prednosta, nemocnica aj ministerstvo tvrdia, že ich situácia mrzí, zhodne vravia, že sa bez lekárov vo výpovedí zaobídu.

"Po prípadnom odchode lekárov nastúpia ďalší piati atestovaní lekári na plný úväzok, so štyrmi zostávajúcimi je chod kliniky zabezpečený v plnom rozsahu," vraví Kliská.

Vedenie nemocnice ministerku zdravotníctva za Smer Andreu Kalavskú dokonca ubezpečilo, že chod očnej kliniky je aj bez lekárov vo výpovedí zabezpečený na 90 percent.

Odchádzajúci nesúhlasia. Ich úväzok je približne o tretinu vyšší, ako uvádza nemocnica.

SME poslali výpis z elektronického nemocničného systému Xanta, ktorý to potvrdzuje.

Lekári poslali aj štatistiku o ich efektívnosti pri výkonoch, ako ju zaznamenala Xanta. Vyplýva z nej, že za posledné dva roky sa v rozhodujúcej miere podieľali na výkonoch kliniky.

Údaje lekárov potvrdzuje aj audit aplikačných centier nemocníc v Ružinove a na Antolskej, z ktorého vyplýva, že petržalská očná klinika bola v roku 2017 vyhodnotená ako najefektívnejšia. Audit robil Tomáš Szalay, šéf Health Policy Institute.

"Ak z kliniky odíde osem skúsených očných lekárov, tak ich nedokážete nahradiť kus za kus, lebo takých lekárov nezískate zo dňa na deň," upozorňuje Visolajský.

Nevyhnutne to podľa neho zhorší fungovanie kliniky.

Ministerstvo zostáva pokojné. Ministerka sa o situáciu v univerzitnej nemocnici intenzívne zaujíma, tvrdí jej hovorkyňa.

"Cieľom je vyriešiť situáciu tak, aby to pacient nepocítil," hovorí Zuzana Eliášová.

Zopakuje sa Nitra a Bratislava?

Rovnako ako UNB, že odchod lekárov sa pacientov nedotkne, argumentovalo aj vedenie nitrianskej nemocnice v roku 2016.

Za rok vtedy dala výpoveď alebo vypovedala pohotovostné služby väčšina anesteziológov. Protestovali proti správaniu šéfa nemocnice a poslanca Smeru Jozefa Valockého.

Nemocnica potom mala na konci roka problém s operáciami, lebo pacientov nemal kto uspávať.

"Situácia sa zlepšila, stavy anesteziológov sú doplnené," hovorí dnes o situácii v nitrianskej nemocnici hovorkyňa Tatiana Timková.

Hromadný odchod lekárov na konci roka 2017 poškodil aj Národný srdcovo-cievny ústav v Bratislave.

Keď skupina lekárov vedená šéfom kliniky intervenčnej rádiológie Ivanom Vulevom odišla do nemocnice Penty v bratislavskej Petržalke, muselo vedenie štátneho ústavu povolať na pomoc odborníkov zo špecializovaných zdravotníckych zariadení v Martine a Banskej Bystrici.

Dnes je podľa hovorkyne NÚSCH Soni Valášikovej poskytovanie starostlivosti plne zabezpečené. Priznáva však, že na operácie aneuryziem musí ústav volať aj odborníkov z Martina a Prahy.

Práve na tieto operácie sa zameriavala skupina lekárov okolo Vuleva.


Čítajte viac: https://domov.sme.sk/c/22023123/ocna-klinika-na-antolskej-ma-problemy.html#ixzz5cb7iBhhe

(Zdroj: Očná klinika v Nemocnici Cyrila a Metoda v bratislavskej Petržalke. - FOTO SME - Marko Erd)

Ostatné články

Prvá regulácia umelej inteligencie

Prvá regulácia umelej inteligencie

EÚ prichádza s prvou právnou reguláciou AI na svete (AI Act). Neregulované využívanie AI môže zasahovať nie len do bezpečnosti krajín EÚ, ale aj do ľudských práv a súkromia občanov.  Na začiatok chce Komisia priniesť definíciu AI systému. Jej presné znenie ešte nie je známe, avšak hlavným kritériom pri jej vytváraní by…

Európsky akt o kybernetickej odolnosti pre výrobky s digitálnymi prvkami

Európsky akt o kybernetickej odolnosti pre výrobky s digitálnymi prvkami

EÚ parlament a Rada dosiahli predbežnú dohodu ohľadom podoby Európskeho aktu o kybernetickej odolnosti. Tento akt rieši kybernetickú bezpečnosť výrobkov, ktoré obsahujú digitálne prvky – od softvérových produktov, smart spotrebičov cez detské monitory a hračky až po mobilné telefóny.  Nová regulácia sa bude vzťahovať na všetky produkty, ktoré sú pripojené priamo alebo…

Napíšte partnerovi
kancelárie

Klientom zvyčajne odpovedáme do 24 hodín

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.
MATHISON