Matovičovi prepísala diplomovku kamarátka: Vyskúšali sme, koľko by za ňu zaplatil dnes!

Matovičovi prepísala diplomovku kamarátka: Vyskúšali sme, koľko by za ňu zaplatil dnes!

Čo na to advokáti?  

„Keďže, žiaľ, existuje „dopyt“ po takýchto službách, je logické, že v spoločnosti sa nájdu aj ľudia, ktorí sú ochotní na plagiátorstve zarábať. Niet pochýb, že ide o neetické konanie,“ povedala  hovorkyňa Slovenskej advokátskej komory Alexandra Donevová.

K porušeniu zákona však nedochádza. „Súčasná právna úprava SR nezaraďuje vypracovanie záverečnej práce za odmenu tretím subjektom pod trestný čin alebo priestupok. Pri správne udelenej licencii predávajúci takýmto konaním neporušuje autorské právo. Preto poskytovateľom podobných služieb nehrozí sankcia,“ vysvetlil nám advokát Oliver Majdúch.

V prípade študenta, ktorý použije prácu vypracovanú treťou osobou ako vlastnú, je situácia odlišná. „Takéto konanie môžeme chápať ako plagiátorstvo zo strany študenta - a to aj napriek udelenému súhlasu autora s použitím diela,“ vysvetlil advokát. V praxi je plagiátorstvo používanie cudzích, originálnych myšlienok a poznatkov a ich prezentovanie ako vlastných. To zahŕňa aj prezentovanie práce iného autora ako vlastnej.

Samotné plagiátorstvo sa môže považovať za disciplinárny priestupok, priestupok a dokonca aj za trestný čin porušovania autorského práva. „Plagiátor sa môže dopustiť trestného činu alebo priestupku napríklad vtedy, ak by použil originálne dielo bez súhlasu autora. Ak však autor (vypracovateľ práce) súhlasil s použitím jeho diela (čo pri takýchto prípadoch predpokladáme), tak nepôjde o trestný čin a ani priestupok,“ dodal Majdúch.

Aj my sme si nechali prácu napísať  

Objednanie práce, za ktorú zaplatíte slušný balík, nezaručuje vždy 100-percentnú spokojnosť.  „V práci bolo množstvo gramatických a štylistických chýb, ktoré som musel upravovať celý deň,“ohodnotil nespokojný zákazník na istej stránke. Prevládali však pozitívne hodnotenia. „Práca spĺňala moje predstavy a nároky, bola spracovaná na profesionálnej úrovni,“ uviedol ďalší.  

Medzi hodnoteniami sa našli aj hotové chválospevy. „Bola som v stave zúfalstva. Dostupného materiálu k mojej téme, z ktorého by bolo možné čerpať, bolo minimum. Prácu som sama písala niekoľko rokov, štúdium som stále predlžovala a vystriedala som niekoľkých školiteľov. Myslela som si, že to asi nikdy neukončím a prácu úspešne nikdy neodovzdám. S minimálnou nádejou som sa obrátila na tento portál a natrafila som práve na uvedenú autorku. Mala som obrovské šťastie, celú prácu mi upravila s maximálnou profesionalitou, doplnila veľké množstvo materiálu aj rozšírila prácu o ďalší text, celej práci dala zmysel. Urobila zázrak,“ ospevuje prácu anonymná objednávajúca.

 

Zdroj: https://www1.pluska.sk/rady-a-tipy/matovicovi-prepisala-diplomovku-kamaratka-vyskusali-sme-kolko-nu-zaplatil-dnes

Ostatné články

Prvá regulácia umelej inteligencie

Prvá regulácia umelej inteligencie

EÚ prichádza s prvou právnou reguláciou AI na svete (AI Act). Neregulované využívanie AI môže zasahovať nie len do bezpečnosti krajín EÚ, ale aj do ľudských práv a súkromia občanov.  Na začiatok chce Komisia priniesť definíciu AI systému. Jej presné znenie ešte nie je známe, avšak hlavným kritériom pri jej vytváraní by…

Európsky akt o kybernetickej odolnosti pre výrobky s digitálnymi prvkami

Európsky akt o kybernetickej odolnosti pre výrobky s digitálnymi prvkami

EÚ parlament a Rada dosiahli predbežnú dohodu ohľadom podoby Európskeho aktu o kybernetickej odolnosti. Tento akt rieši kybernetickú bezpečnosť výrobkov, ktoré obsahujú digitálne prvky – od softvérových produktov, smart spotrebičov cez detské monitory a hračky až po mobilné telefóny.  Nová regulácia sa bude vzťahovať na všetky produkty, ktoré sú pripojené priamo alebo…

Napíšte partnerovi
kancelárie

Klientom zvyčajne odpovedáme do 24 hodín

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.
MATHISON