Jednoduché spoločnosti na akcie majú skončiť

Jednoduché spoločnosti na akcie majú skončiť

Cieľom pripravovanej novely je reflektovať nárast venture capital investícií do start-upov a scale-upov.

Jedným zo zámerov reformy je zvýšiť flexibilitu kapitálových obchodných spoločností, zjednodušiť proces ich zakladania a odstrániť administratívne bariéry pri začatí podnikania. Z doposiaľ existujúcich 5 právnych foriem obchodných spoločností sa má vypustiť jednoduchá spoločnosť na akcie.

Zásadnejšími zmenami majú prejsť akciová spoločnosť a spoločnosť s ručením obmedzeným.

Pri spoločnosti s ručením obmedzeným sa zvažuje znížiť výška základného imania na 1 euro (český model), prípadne nastaviť mechanizmus postupného dopĺňania základného imania z dosiahnutých hospodárskych výsledkov. Zaujímavou novinkou je upustenie od jednotnosti obchodného podielu, čo znamená, že spoločníci môžu mať viacero obchodných podielov, s ktorými budú môcť samostatne disponovať. Má sa tiež zaviesť možnosť jednoduchého online založenia spoločnosti s ručením obmedzeným s využitím vzorových zakladateľských dokumentov.

Akciovej spoločnosti sa majú umožniť určiť si v stanovách vydávanie rôznych druhov akcií, s ktorými môžu byť spojené rôzne práva. Ďalej sa majú zrušiť možnosti vydávať akcie na doručiteľa v zaknihovanej podobe. Úpravou má prejsť aj rozhodovanie akcionárov per rollam a dištančné rozhodovanie.

Legislatívny proces naďalej sledujeme a o jeho vývoji vás budeme informovať.

Ostatné články

Prvá regulácia umelej inteligencie

Prvá regulácia umelej inteligencie

EÚ prichádza s prvou právnou reguláciou AI na svete (AI Act). Neregulované využívanie AI môže zasahovať nie len do bezpečnosti krajín EÚ, ale aj do ľudských práv a súkromia občanov.  Na začiatok chce Komisia priniesť definíciu AI systému. Jej presné znenie ešte nie je známe, avšak hlavným kritériom pri jej vytváraní by…

Európsky akt o kybernetickej odolnosti pre výrobky s digitálnymi prvkami

Európsky akt o kybernetickej odolnosti pre výrobky s digitálnymi prvkami

EÚ parlament a Rada dosiahli predbežnú dohodu ohľadom podoby Európskeho aktu o kybernetickej odolnosti. Tento akt rieši kybernetickú bezpečnosť výrobkov, ktoré obsahujú digitálne prvky – od softvérových produktov, smart spotrebičov cez detské monitory a hračky až po mobilné telefóny.  Nová regulácia sa bude vzťahovať na všetky produkty, ktoré sú pripojené priamo alebo…

Napíšte partnerovi
kancelárie

Klientom zvyčajne odpovedáme do 24 hodín

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.
MATHISON