COVID-19 Vládne opatrenia II. časť

COVID-19 Vládne opatrenia II. časť

Pokračujeme sumárom našich online článkov k vládnym opatreniam.

Národná rada SR prijala viaceré zákony, ktorými jednak schválila tzv. vládne opatrenia na zvládnutie krízy spôsobenej pandémiou COVID-19 a prijala úplne nové opatrenia vo finančnej oblasti. Opatrenia možno rozdeliť na 3 základné oblasti a to (i) opatrenia týkajúce sa štátnych príspevkov, (ii) finančné opatrenia, (iii) opatrenia v oblasti daní.

V predchádzajúcom newsletteri sme sa venovali štátnym príspevkom a bankovým zárukám.

V tomto newsletteri vám prinášame krátky prehľad ostatných opatrení a to

  • Opatrenia v oblasti správy daní
  • Opatrenia pre oblasť dani z príjmov
  • Oslobodenie od platenia preddavkov
  • Možnosť umorenia starých daňových strát
  • Odklad splátok podnikateľských úverov
  • Odklad splátok spotrebiteľských úverov

Súčasne boli prijaté zmeny pravidiel pre čerpanie niektorých štátnych príspevkov. Zaviedla sa aj možnosť odpustenia platby niektorých odvodov za apríl 2020 voči vymedzeným zamestnávateľom alebo SZČO.

Veríme, že tieto informácie budú pre vás užitočné.
 

Opatrenia pre oblasť správy daní
 

Prinášame vám zhrnuté najdôležitejšie opatrenia prijaté v oblasti správy daní ako odpustenie zmeškania lehoty, prerušenie daňovej kontroly a daňového konania, za akých podmienok sa dlžná suma dane nebude považovať za daňový nedoplatok, kedy daňový subjekt nebude sankcionovaný úrokom z omeškania a pod. 

Celý článok v PDF
 

Opatrenia pre oblasť dani z príjmov
 

Vedeli ste, že ak posledný deň lehoty na podanie daňového priznania k dani z príjmov uplynie počas obdobia pandémie, daňové priznanie stačí podať v novej lehote po skončení obdobia pandémie? Podrobnosti sa môžete dozvedieť v tomto článku.

Celý článok v PDF
 

Oslobodenie od platenia preddavkov a možnosť umorenia starých daňových strát
 

Ďalšie dve opatrenia, ktoré vám po splnení podmienok môžu ušetriť váš cash flow prinášame v tomto článku. Ak vám poklesli tržby o viac ako 40% a spĺňate ďalšie podmienky, môžete sa jednoduchým úkonom voči správcovi dane oslobodiť
od platenia preddavkov. Okrem toho inštitútom odpočtu starej neumorenej daňovej straty za roky 2015 až 2018 môže dôjsť k zníženiu základu dane.
Aby ste postupovali správne, v článku vám prinášame viac podrobností.

Celý článok v PDF
 

Odklad splátok podnikateľských úverov
 

Ekonomické dôsledky pandémie môžu spôsobiť, že nebudete môcť splácať svoj podnikateľský úver. V takomto prípade požiadajte o odklad splátok. Banka vám za presne vymedzených podmienok splátky odloží.
Viac sa dozviete v tomto článku.

Celý článok v PDF
 

Odklad splátok spotrebiteľských úverov
 

Rovnako ako podnikatelia, aj spotrebitelia môžu požiadať o odklad splátok svojich úverov. Kto a kedy môže o odklad požiadať spolu s podmienkami odkladu
prinášame v tomto článku.

Celý článok v PDF
 

Zmeny pravidiel čerpania štátnych príspevkov - opatrenie č. 1, č. 2 a č. 3A/3B a Odpustenie platby časti odvodov za apríl 2020 
 

V predchádzajúcich článkov sme sa podrobne venovali možnosti čerpať štátne príspevky podľa opatrenia č. 1, opatrenia č. 2 a opatrenia č. 3A/3B a téme odloženia platby niektorých odvodov (link na 1. newsletter).
Medzičasom boli prijaté zmeny, ktorých cieľom je zjednodušiť podmienky pre čerpanie týchto príspevkov a pribudla tiež možnosť odpustenia platby niektorých odvodov za apríl 2020.

Celý článok v PDF

Ostatné články

Prvá regulácia umelej inteligencie

Prvá regulácia umelej inteligencie

EÚ prichádza s prvou právnou reguláciou AI na svete (AI Act). Neregulované využívanie AI môže zasahovať nie len do bezpečnosti krajín EÚ, ale aj do ľudských práv a súkromia občanov.  Na začiatok chce Komisia priniesť definíciu AI systému. Jej presné znenie ešte nie je známe, avšak hlavným kritériom pri jej vytváraní by…

Európsky akt o kybernetickej odolnosti pre výrobky s digitálnymi prvkami

Európsky akt o kybernetickej odolnosti pre výrobky s digitálnymi prvkami

EÚ parlament a Rada dosiahli predbežnú dohodu ohľadom podoby Európskeho aktu o kybernetickej odolnosti. Tento akt rieši kybernetickú bezpečnosť výrobkov, ktoré obsahujú digitálne prvky – od softvérových produktov, smart spotrebičov cez detské monitory a hračky až po mobilné telefóny.  Nová regulácia sa bude vzťahovať na všetky produkty, ktoré sú pripojené priamo alebo…

Napíšte partnerovi
kancelárie

Klientom zvyčajne odpovedáme do 24 hodín

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.
MATHISON