COVID-19 Praktické odporúčania ohľadne daní a nákladov

COVID-19 Praktické odporúčania ohľadne daní a nákladov

Šiť veľmi nevieme. Preto sa radšej sústredíme na to, čo nám ide najlepšie - riešenie právnych a daňových výziev. Nikto presne nevie, ako sa situácia okolo COVID-19 skončí, ale už teraz je jasné, že hlavnú úlohu v živote firiem bude hrať likvidita.  

Aby sme vám s ňou pomohli, pripravili sme seriál praktických odporučení týkajúcich sa daní a nákladov, kedy každý deň publikujeme online jeden diel tohto seriálu. V tomto newsletteri sme pre vás zhrnuli informácie z prvých 4 dielov.

Veríme, že tieto informácie sú pre vás užitočné a pomôžu vám prekonať náročné obdobie.


1. diel seriálu - Ako znížiť základ dane prerušením daňových odpisov
 

Jedným z nástrojov na legálne zníženie základu dane sú daňové odpisy. Daňové odpisy sa na rozdiel od účtovných dajú prerušiť a následne neskôr v odpisovaní pokračovať. Prerušenie daňového odpisovania môže byť výhodné v tom zdaňovacom období, v ktorom viete že sa Vám v podnikaní nebude veľmi dariť, dosiahnete nízky základ dane alebo stratu. V takýchto prípadoch je výhodnejšie prerušiť daňové odpisovanie majetku.

Viac o tom ako si možno znížiť základ dane prerušením daňových odpisov nájdete tu: nájdete tu.


2. diel - Pravidlá pre odpočet daňovej straty
 

Jeden rok sa vám darí a v podnikaní vykážete zisk. Ďalší rok nie je taký úspešný a vykážete stratu, prinajlepšom daňovú. Poznáte to, že? My tiež. Preto vám prinášame informácie o možnosti odpočtu daňovej straty. Nejde o žiadnu prevratnú novinku a veľa firiem tento inštitút využíva.

Od roku 2020 však došlo k úprave týchto pravidiel. Podľa okolnosti konkrétnej situácie vo vašej spoločnosti, teda podľa toho ako budete vykazovať zisk je na zváženie, v akej výške budete každoročne odpisovať daňovú stratu. So správnym nastavením vám radi pomôžeme.

Viac o odpočte daňovej straty si môžete prečítať tu: prečítať tu.


3. diel - Pravidlá pre platenie preddavkov
 

Vysoké preddavky na daň v tejto situácii trápia každého kto je povinný ich platiť. Sú veľkým zásahom do likvidity spoločnosti. Prinášame pre vás informácie, ktoré by mohli zmierniť váš bolehlav.

Dôležité pravidlá týkajúce sa ich výpočtu a platenia nájdete v tu: nájdete tu.


4. diel - Ako znížiť základ dane tvorbou opravných položiek a rezerv
 

Opravná položka sa tvorí v prípade, ak existuje opodstatnený predpoklad zníženia hodnoty majetku oproti jeho účtovnej hodnote. Dôsledkom tvorby opravnej položky je jej zahrnutie do daňových výdavkov.

Rezervu je možné tvoriť na prípadné riziká a straty. Je však potrebné rozlišovať medzi daňovými rezervami, ktorých tvorba sa považuje za daňové výdavky a nedaňovými, teda účtovné rezervy, ktoré neznižujú základ dane.

Dôvodom tvorby opravnej položky alebo rezervy môžu byť situácie vyvolané súčasnou pandémiou koronavírusu COVID-19. O tom ako  a prečo ich tvoriť sa dočítate tu: dočítate tu.

Ostatné články

Prvá regulácia umelej inteligencie

Prvá regulácia umelej inteligencie

EÚ prichádza s prvou právnou reguláciou AI na svete (AI Act). Neregulované využívanie AI môže zasahovať nie len do bezpečnosti krajín EÚ, ale aj do ľudských práv a súkromia občanov.  Na začiatok chce Komisia priniesť definíciu AI systému. Jej presné znenie ešte nie je známe, avšak hlavným kritériom pri jej vytváraní by…

Európsky akt o kybernetickej odolnosti pre výrobky s digitálnymi prvkami

Európsky akt o kybernetickej odolnosti pre výrobky s digitálnymi prvkami

EÚ parlament a Rada dosiahli predbežnú dohodu ohľadom podoby Európskeho aktu o kybernetickej odolnosti. Tento akt rieši kybernetickú bezpečnosť výrobkov, ktoré obsahujú digitálne prvky – od softvérových produktov, smart spotrebičov cez detské monitory a hračky až po mobilné telefóny.  Nová regulácia sa bude vzťahovať na všetky produkty, ktoré sú pripojené priamo alebo…

Napíšte partnerovi
kancelárie

Klientom zvyčajne odpovedáme do 24 hodín

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.
MATHISON