Čo to znamená byť lídrom?

Čo to znamená byť lídrom?

Nezávisle na tom, kým sme a čo robíme, každý z nás je lídrom. Je prirodzené, že človek svojim konaním dokáže ovplyvniť okolie, ktoré k nemu v niektorých oblastiach života vzhliada a kopíruje jeho vzorce správania. Kolega, klient, priateľ, konkurent, každá sociálna rola má určitú vzťahovú hierarchiu, v ktorej jeden rozhodnutia robí a druhý sa nimi inšpiruje.

Základnou vlastnosťou lídra je schopnosť ľudí motivovať a posúvať ich vpred. S tým však prichádza zodpovednosť za rozhodnutia, správanie a vlastný život, ktorý sa riadi spoločenskými pravidlami a osobným presvedčením. Líder zároveň nesie zodpovednosť za ľudí, ktorých ovplyvňuje. Ich rozhodnutia by mali rovnako viesť k pozitívnym výsledkom, čo pomáha budovať dôveru aj v lídra samotného.

Lepší výsledok? Ťažšie podmienky a väčšie úsilie.

Výstup na vrchol je náročný v akejkoľvek oblasti. Keď to za to stojí, k cieľu smerujú aj iní. Tí najodhodlanejší sú pre úspech ochotní spraviť čokoľvek. Pokúsia sa vás vyradiť, predbehnúť, diskvalifikovať, zmeniť trasu, cieľ a niekedy dokonca aj pravidlá. V dnešnej konkurenčnej dobe to môže prerásť až do boja o dôveryhodnosť a dobré meno.

Víťazný ťah si preto často vyžaduje náročné a neštandardné riešenia. Z krátkodobého hľadiska im nemusia rozumieť ani partneri, zamestnanci, klienti či akcionári. Dlhodobo je však niečo oveľa zapamätateľnejšie a zrozumiteľnejšie. Je to jasná vízia.

Nie každý súhlasí so spôsobom, akým sa líder približuje k cieľu. Ale v prípade, že je jeho konanie morálne obhájiteľné a prínosné, je ťažké ho nerešpektovať.

Začať od seba 

Vlastné presvedčenie je prvým krokom k ovplyvneniu ostatných. Existuje mnoho riešení problému, ale väčšinou jeden štartovací bod. Ten je zjednocujúci. Základom líderstva je preto jasná osobná motivácia.

Prvý človek, ktorého každý líder vedie, je on sám. Najprv sa potrebuje oslobodiť od nasledovania iných ľudí, ich rozmýšľania a práci na cudzích víziách.

Sám seba musí doviesť k pracovitosti, dôkladnosti, disciplíne a kvalite. Prečo ráno vstať z postele, prečo ísť do práce, prečo sa snažiť byť lepší? Je potrebné nájsť logiku vo vlastnom konaní, vďaka ktorej vieme, prečo robíme to, čo robíme.

Ak líder nedokáže viesť seba samého a chce len riadiť iných, vedie to k manipulácií. Môže mať dobré úmysly, ale bez kontroly nad sebou samým začne ľudí zneužívať, aby ochránil svoje ego. Takéto rozhodnutia sa pretavia v zlé výsledky, čo vedie k strate jeho kredibility.

Výnimočnosť rozhodnutí

Súčasnosť je náročná na to, aby človek vedel identifikovať čo je dobré a čo nie je. Nemáme pred sebou jednoducho zlé a jednoducho kladné rozhodnutie. Existujú ale dobré a lepšie, alebo zlé a horšie. Je náročné neprestajne robiť tieto rozhodnutia správne a ešte ťažšie je si ich obhájiť.

Výnimočný líder dneška toto rozpoznáva. Chápe, že skutočná výzva je nájsť motiváciu, prečo sa snažiť ešte viac. Tak ako pre neho, tak aj pre ľudí ktorých ovplyvňuje. Preto ultimátne koná zo zodpovednosti voči vyššiemu cieľu, ktorý je ďaleko za hranicami ega a sebeckých pohnútok. Je ochotný obetovať to, kým je dnes, pre to, kým bude zajtra. Lebo práve tým inšpiruje ľudí, ktorí ho nasledujú.
 

Ostatné články

Prvá regulácia umelej inteligencie

Prvá regulácia umelej inteligencie

EÚ prichádza s prvou právnou reguláciou AI na svete (AI Act). Neregulované využívanie AI môže zasahovať nie len do bezpečnosti krajín EÚ, ale aj do ľudských práv a súkromia občanov.  Na začiatok chce Komisia priniesť definíciu AI systému. Jej presné znenie ešte nie je známe, avšak hlavným kritériom pri jej vytváraní by…

Európsky akt o kybernetickej odolnosti pre výrobky s digitálnymi prvkami

Európsky akt o kybernetickej odolnosti pre výrobky s digitálnymi prvkami

EÚ parlament a Rada dosiahli predbežnú dohodu ohľadom podoby Európskeho aktu o kybernetickej odolnosti. Tento akt rieši kybernetickú bezpečnosť výrobkov, ktoré obsahujú digitálne prvky – od softvérových produktov, smart spotrebičov cez detské monitory a hračky až po mobilné telefóny.  Nová regulácia sa bude vzťahovať na všetky produkty, ktoré sú pripojené priamo alebo…

Napíšte partnerovi
kancelárie

Klientom zvyčajne odpovedáme do 24 hodín

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.
MATHISON