Novinky za Apríl 2019

Novinky za Apríl 2019

1. Smernica EÚ o copyright obmedzí slobodné šírenie spravodajského obsahu na internete

Autorské právo na digitálnom trhu významné ovplyvní smernica EÚ, o ktorej sme písali už v januári. Zameriava sa predovšetkým na internetových gigantov ako sú Google a Amazon, pričom zasiahne nie len konzumentov, ale aj tvorcov obsahu.

Zásadným bodom smernice je, že internetové platformy budú musieť uzatvárať licencie s jednotlivými autormi a printovými agentúrami pre možnosť šírenia ich obsahu - najmä titulkov správ a časti novinárskych a autorských textov.

Ďalšou významnou zmenou bude zodpovednosť sociálnych sietí a iných platforiem za obsah (fotografia, hudba, text atď.), ktorý ich užívatelia nahrávajú. Zabezpečenie technologicky a finančne náročných mechanizmov na filtrovanie tohto obsahu môže mať negatívny dopad najmä na malé firmy a start-upy.

Smernica obmedzí slobodu slova na internete, a v prípade nezáujmu zo strany internetových gigantov uzavrieť licenciu, môže úplne vytesniť niektorých tvorcov obsahu (t.j. autorov, médiá atď.). Členské krajiny majú povinnosť transponovať smernicu do svojich právnych poriadkov do jedného roka od jej účinnosti.

účinnosť 1. apríl 2019

2. Nové pravidlá pre taxikárov:

Digitálne platformy slúžiace na prepravu osôb ako Taxify a Uber doteraz pôsobili na slovenskom trhu bez dostatočnej právnej regulácie. Zmenu priniesla novela zákona o cestnej doprave, ktorá definitívne zlegalizovala ich pôsobenie.

Po novom budú musieť všetci záujemcovia o výkon taxislužby disponovať vodičským preukazom a povolením na prevádzkovanie taxislužby (odpadá však povinnosť byť držiteľom vodičského preukazu najmenej tri roky). Novela ovplyvňuje zákazníkov digitálnych platforiem aj tým, že cena za jazdu bude fixne stanovená ešte pred začatím prepravy, bez možnosti zmeny v závislosti od vzdialenosti alebo času jazdy.

Celé znenie novely nájdete tu: https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2019/9/20190401

3. Aktuálna téma v oblasti ochrany osobných údajov na Súdnom dvore EÚ

Prevádzkovateľ e-shopu na svojej webovej stránke zapracoval ikonu „Like“ od spoločnosti Facebook. Keď užívateľ navštívil stránku predajcu, informácie o jeho IP adrese sa automaticky preniesli spoločnosti Facebook, aj bez nutnosti kliknúť na toto tlačidlo. Predajca používateľov neinformoval o spôsobe a účele použitia osobných údajov, dokonca ani nemal súhlas k ich využitiu.

Nemecké združenie na ochranu záujmov spotrebiteľov podalo žalobu proti konaniu predajcu. Nemecký súd sa obrátil na Súdny dvor s otázkou, či má predajca povinnosť získať súhlas a informovať dotknuté osoby o spracovaní osobných údajov.

V návrhu na rozhodnutie generálny advokát uvádza, že aj v týchto prípadoch dochádza k porušovaniu ochrany osobných údajov. Každý subjekt v pozícií takéhoto predajcu by mal v prvom rade vyžiadať súhlas s využitím osobných údajov a zároveň užívateľov informovať o účele využitia týchto údajov. O vývoji rozhodovacieho procesu budeme ďalej informovať.

 

Ostatné články

Prvá regulácia umelej inteligencie

Prvá regulácia umelej inteligencie

EÚ prichádza s prvou právnou reguláciou AI na svete (AI Act). Neregulované využívanie AI môže zasahovať nie len do bezpečnosti krajín EÚ, ale aj do ľudských práv a súkromia občanov.  Na začiatok chce Komisia priniesť definíciu AI systému. Jej presné znenie ešte nie je známe, avšak hlavným kritériom pri jej vytváraní by…

Európsky akt o kybernetickej odolnosti pre výrobky s digitálnymi prvkami

Európsky akt o kybernetickej odolnosti pre výrobky s digitálnymi prvkami

EÚ parlament a Rada dosiahli predbežnú dohodu ohľadom podoby Európskeho aktu o kybernetickej odolnosti. Tento akt rieši kybernetickú bezpečnosť výrobkov, ktoré obsahujú digitálne prvky – od softvérových produktov, smart spotrebičov cez detské monitory a hračky až po mobilné telefóny.  Nová regulácia sa bude vzťahovať na všetky produkty, ktoré sú pripojené priamo alebo…

Napíšte partnerovi
kancelárie

Klientom zvyčajne odpovedáme do 24 hodín

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.
MATHISON